De Betteld Zelhem
Nationaal Onderduik Museum

Nationaal Onderduik museum

Met ‘kleine persoonlijke’ verhalen vertelt het Nationaal Onderduikmuseum over de grote geschiedenis van onderduiken en verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Via de verhalen, keuzes en dilemma’s van gewone burgers in de grensstreek, ontstaat een beeld van een gemeenschap in gewone en ongewone tijden.
Het huis werd tijdens de bezettingsjaren bewoond door de familie Kempink, een gezin met twee jonge kinderen. Op de zolder is nog de plek aanwezig waar acht onderduikers waren verstopt. Vanwege de centrale ligging in het dorp had de Duitse Ortskommandant zijn bureau gevestigd in de voorkamer van hetzelfde huis. De gewelfde kelder was tijdens bombardementen een schuilplek voor de hele buurt.
Ga op zoek naar de verhalen van mensen die de oorlog zelf hebben beleefd en verbind deze met de actualiteit. Ervaar hoe moeilijk het is om stroom op te wekken en hoe benauwd het in de onderduikruimte was. Leef in de opkamer mee met evacués uit Scheveningen die vanwege de Atlantikwall hun woonplaats moesten verlaten.

 
 
NOMA
 

Bekijk vergelijkbare faciliteiten